Hvilken plattform bør du velge for videoinnhold?

av Kristina Juul Jørgensen

Kreativt videoinnhold av høy kvalitet på Facebook og YouTube, som svarer til seerens ønsker og behov, kan bygge bro mellom bedriften din og kundene dine.

Enten du skal vise en tjeneste på en enkel måte, få ut en kunngjøring eller drive trafikk til nettsiden din er det èn ting du må ha i bakhodet. Uansett hvilket formål videoen har, så er plassering av videoen viktig for å oppnå suksess. Facebook og YouTube er de to mest populære plattformene for deling av videoer. Vil du dele videoinnhold er en av disse plattformene et naturlig valg. Før du velger enten Facebook eller YouTube, bør du bruke litt tid på å forstå forskjellene mellom de to mest dominerende plattformene for videoinnhold.

- Videoer på Facebook har relativt kort holdbarhet, da plattformen hele tiden skifter ut innholdet i feeden. Vi har vel alle forsøkt å lete tilbake til en video vi så for et par dager siden?

- Videoer på YouTube er derimot enklere å finne igjen. Her finner du videoer ved å søke i deres godt tilrettelagte søkefelt.

Du bør bestemme deg for hvilken plattform du skal velge før du går i gang med videoproduksjonen. Dersom du klarer å bestemme deg tidlig vil det kunne hjelpe deg å ha en god strategi fra start. Strategien for å lage innhold til Facebook eller til YouTube vil være ulik, og du må derfor vite hvor du skal føre seerne dine. Brukeropplevelsen er forskjellig på de ulike plattformene, og dette gjør at vi som markedsfører videoinnhold må justere strategien etter disse forskjellene.   

Slik bruker folk plattformene
Når folk besøker YouTube, går de på nettsiden med den spesifikke hensikt å se videoer. Det betyr at seeren allerede er innstilt og klar for video-opplevelsen, og har trolig også god tid. Seeren ser også sannsynligvis på riktig skjerm for kvalitets-videovisning og har tilgang til anstendig lyd via høyttalere eller hodetelefoner.youtube


Når folk besøker Facebook, har de har en tendens til å være på farten. Mange bruker telefonen mens de står i kø eller mens de skynder seg til møter, og klikker vanligvis mye rundt på plattformen. Da ser de video på en liten mobilskjerm og som oftest uten lyd. De som sjekker Facebook fra datamaskin er ofte på jobb, skole, eller et annet sted hvor de ikke kan se lange videoer med lyd.

Facebook er altså ikke en ideell plattform for lange videoer med lyd som krever full oppmerksomhet.man smiling mobile device phone glasses fashion suit jacket happy people technology building


Slik tilpasser du
Til Facebook: Når du lager videoer for Facebook, både til siden din og annonser, kan du hjelpe den distraherte seeren ved å sørge for at videoene lett snakker for seg selv med gode visuelle hjelpemidler. 

Sørg for at bilder og videosnutter tydelig forklarer seg selv, og husk å undertekste deler med snakking. Tekst, grafikk og animasjon kan være gode virkemidler for å få frem budskapet uten lyd. Et godt eksempel er oppskriftsvideoer som viser steg for steg hvordan man lager en spesiell rett, med spesifisering som "1 dl sukker" som eneste tekst. 

Det er imidlertid viktig å huske at Facebook er opptatt av å gi brukerne så gode visuelle opplevelser som mulig. Det er derfor viktig å begrense tekst i hver frame, og fokusere på god visuell kommunikasjon. Slik optimalisering gir bedre rangering på Facebook. Annonser med innhold som strider med disse retningslinjene kan få mindre eksponering, eller i verste fall føre til at annonser med dette innholdet ikke blir godkjent.

Videoer på Facebook kan lages i tre ulike format; 16:9 (landskap), 1:1 (kvadratisk) eller 9:16 (portrett). 

Til YouTube: Når du lager YouTube-videoer til kanalen din, er seeren mest trolig innstilt på å se videoen med lyd. Det er derfor ikke absolutt nødvendig med underteksting. Hvis en person i filmen prater, bør du gå gjennom videoen og legge undertekst der talen er utydelig.

Videoer på YouTube bør filmes i 16:9-format. Velg også et forklarende eller lokkende bilde til forhåndsvisningen av videoen, som gjør at folk vil klikke seg inn og  se mer av videoen. 

Hva velger du?
Du må veie for og i mot på punktene over for å finne ut hva som passer din bedrift og strategi best. Det er ingen fasit på hva som er best, men simpelthen hvem du ønsker å nå og med hvilket innhold.
For mange vil begge deler passe godt i strategien, men ha i bakhodet at Facebook og YouTube (eies av Google) er konkurrenter, og veier sin egen plattform tyngst. Det vil si at hvis du deler en YouTube-videolink på Facebook, vil Facebook nedprioritere den og gi dårligere rekkevidde til fordel for plattformens egne videoer.

Vil du vite mer om hvordan du kan bruke video? Ta kontakt med oss!

Kristina Juul Jørgensen

Rådgivning, og digital markedsføring

Ylva Overå Hide

Tekstforfatting, rådgivning, og digital markedsføring